HTML

Mao lábnyomában

Mindent Kínáról - földrajz, gazdaság, politika, gasztronómia, sport, kultúra, utazás, környezet

Friss topikok

  • fehérfarkas: ez így van, ha kína leáll, akkor a világgazdaság is leáll lehet szeretni vagy utálni kínát, de glo... (2008.11.24. 01:29) Begyűrűző válság
  • vilagkiallitas.hu: Akit bővebben érdekel a 2010-es Shanghai Világkiállítás az látogasson el a www.vilagkiallitas.hu ... (2008.05.21. 11:14) Infrastrukturális boom
  • antitest: Ez is "Made in China"! Koszonjuk! (2008.02.28. 00:27) Szennyezett folyók, tavak Kína-szerte
  • Loga: jó befektetés lehet a következő évtizedekre kínaiul tanulni, bár a francnak van kedve hozzá. a fó... (2008.01.30. 11:32) Bármi lehetséges - Kína most

Linkblog

2008.12.14. 16:00 vilagvandor

Begyűrűző válság II. -- Világpiac - kínai piac

A válság végérvényesen elérte Kínát is. Egy ennyire exportorientált gazdaság nem tud kívül maradni a világgazdaságban lejátszódó eseményekből, hiszen annak minden rezdülése visszahat rá. Látjuk ezt Magyarország esetében is...

 

Ahogy lecsökken a világgazdaság felvevőképessége, úgy esik vissza a világ műhelyének, Kínának a kivitele, s belső kereslet redukálása értelemszerűen a behozatalban is csökkenést idéz elő. Mindez a gazdasági növekedés lanyhulásában is jelentkezik. S ha a világgazdasági növekedés egyik motorja nem pörög…

 

Novemberben az elmúlt év hasonló időszakához képest 2,2 százalékkal csökkent a Kínából kiinduló export. Ilyen mértékű zuhanásra 1999 óta nem volt példa, s a hitelek befagyasztása tovább nehezíti a kínai exportőrök dolgát. Az import 18 százalékos csökkenése pedig hovatovább a legnagyobb a mérések eddigi történetében.

 

A Világbank 2009-re 7,5 százalékos növekedést prognosztizál az idei 9.4 százalékhoz képest, mely az elmúlt húsz év leggyengébb gazdasági növekedését jelentené Kínában. S ez a relatíve alacsony növekedési ráta a munkaerőpiac gyorsabb bővülése miatt már szociális feszültségek forrása lehet. A korábbi tapasztalatok azt mutatták, hogy minimum 8 százalékos GDP-növekedés szükséges az évente megjelenő 20 millió új álláskereső munkához juttatásához. Ráadásul az export befagyása elbocsátási hullámokhoz vezet, melyek szintén tömeges tüntetéseket eredményeznek, elsősorban a vidéki térségekben, ahová a központokból a válságot igyekeznek áttolni – a munkanélküliség elsősorban itt fokozódik.

 

A recesszió a pénzügyi szektorban még inkább érződik, fokozódik a deflációtól való félelem. Miközben a jüan árfolyama mélyrepülésbe kezdett. Mindezek a reálgazdaságban is megjelentek, az ingatlanárak egyes városokban már 30-40 százalékkal estek.

 

A kínai kormány igyekszik elejét venni a válságnak. A 2010-ig szóló, 586 milliárd dolláros konjunktúraélénkítő csomag elsősorban a belső fogyasztást igyekszik erősíteni ( a GDP-nek mindössze egyharmadát adja a belföldi lakossági fogyasztás). Infrastruktúra fejlesztő programok indulnak, a földrengés sújtotta vidékek újjáépítésére is jelentős forrásokat csoportosítottak át, a háztartási készülékek vásárlásának állami támogatásával pedig a lakossági fogyasztást igyekeznek felpörgetni.

 

Mi lesz Kínával a világpiac nélkül?

 

A külső kiadások további megnyirbálása révén javulhat ugyan a kínai gazdaság pozíciója, ez viszont a világgazdaságra legalább annyira kihat, mint a kínai export visszaesése.

 

A legjobb példát a repülőgépipar szolgáltatja. A kínai állami légitársaságok visszavonták korábban leadott repülőgép-megrendeléseiket, mellyel nemcsak néhány üzemet, hanem a globális repülőgépgyártást is válságba sodorják. Különösen az amúgy is problémákkal küzdő európai gyártókat hozhatja kritikus helyzetbe a kormánydöntés, mert ők a kínai (s más feltörekvő) piactól várták sorsuk jobbra fordulását. Ez a döntés csak az Airbus esetében több mint 400 repülőgépet jelent.

 

Mi lesz a világgal a kínai piac nélkül?

 

Kína világgazdasági súlya a válság idején méginkább láthatóvá válik. Megmentheti-e a világot bárki is az egyre mélyülő válságtól?

 

Szólj hozzá!

Címkék: kína gazdaság piac fogyasztás világgazdaság válság export


A bejegyzés trackback címe:

https://nagyugras.blog.hu/api/trackback/id/tr48822458

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása