HTML

Mao lábnyomában

Mindent Kínáról - földrajz, gazdaság, politika, gasztronómia, sport, kultúra, utazás, környezet

Friss topikok

  • fehérfarkas: ez így van, ha kína leáll, akkor a világgazdaság is leáll lehet szeretni vagy utálni kínát, de glo... (2008.11.24. 01:29) Begyűrűző válság
  • vilagkiallitas.hu: Akit bővebben érdekel a 2010-es Shanghai Világkiállítás az látogasson el a www.vilagkiallitas.hu ... (2008.05.21. 11:14) Infrastrukturális boom
  • antitest: Ez is "Made in China"! Koszonjuk! (2008.02.28. 00:27) Szennyezett folyók, tavak Kína-szerte
  • Loga: jó befektetés lehet a következő évtizedekre kínaiul tanulni, bár a francnak van kedve hozzá. a fó... (2008.01.30. 11:32) Bármi lehetséges - Kína most

Linkblog

2008.12.14. 17:17 vilagvandor

Kína elárasztja a világot - ezúttal tőkével

Kína hatalmas devizatartaléka nagyon sok mindenre elegendő. Ezek között is elsőként kell említeni a kínai gazdaság nyersanyag-szükségletének hosszú távú kielégítését és a kínai exporttermékek piacának hosszú távú biztosítását, mely már évek óta a kínai külgazdasági politikában is a legfőbb prioritásnak tekinthető. Folyamatosan nőtt a szállítási és kitermelési megállapodások száma és értéke. Újabb jelenségnek tekinthető a külföldi gazdasági pozíciók javítására való törekvés a feldolgozóipari és szolgáltató szektorbéli befektetések révén. Korábban ezek a tendenciák elsősorban a fejlődő országokban történő, és gyorsan növekvő jelenléten alapult, melyet néhányan már a világ újrafelosztásával kapcsolnak össze. Az energetikai beruházások terén például a fő célországnak Oroszország mellett Kazahsztán, Irán, Venezuela és Szudán tekinthető. A fejlett tőkés országokban a kínai tőke megjelenése korántsem ilyen volumenű, és csak egy-egy nagyobb tranzakció kapott nagyobb visszhangot (Lenovo-IBM, Nanjing Auto – MG Rover). Igaz ezek mellett azért a kínai tőke, ha kevésbé látványosan, de már szerzett bizonyos pozíciókat. Nagy-Britanniában például már a válság előtt csak Londonban 22 jelentősebb kínai beruházás működött, Északkelet-Angliában pedig további 20.

 

Az elmúlt időszakban azonban egyre gyakrabban jelennek meg kínai befektetésekkel kapcsolatos hírek – sokan a válságból való kilábalásban is a kínai tőkétől várják a megoldást. Számos emblematikus világmárka kapcsán jelenik meg a kínai érdeklődés, s egyre több fejlett országbeli tenderen diadalmaskodnak a kínai vállalatok.

 

Világszenzáció lenne, ha a hat legnagyobb kínai autógyártó közé tartó Changan Automobile felvásárolná amerikai partnere, a Ford portfóliójába tartozó Volvot. Épp a Ford nyerte meg nemrég a craiovai autógyár privatizációját, egy kínai vetélytársat, a Chery-t lekörözve. A Rover már kínai tulajdonban van, s egyre gyakrabban hallani arról, hogy a Dongfeng Detroitban készül valami igazán nagy dobásra. Korábban a Chery kapcsán is megjelent egy amerikai autómárka megvásárlásának a híre, de ezt a kínai cég egyelőre cáfolta.

 

Ugyancsak friss hír, hogy Görögországban is megvetette a lábát a kínai tőke. Az állami tulajdonú Cosco Pacific 2009. októberétől 35 évre koncesszióba veszi a pireuszi kikötő üzemeltetését, melyet a Távol-Kelet és Kelet-Európa közötti konténerforgalom csomópontjává fog kiépíteni.

 

Az elmúlt években iszonyatos ütemben megindult a kínai tőkekivitel, s az előrejelzések szerint öt év múlva Kína lesz a világ ötödik legnagyobb tőke-exportőre az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Németország és Japán után. A kínai tőke 60%-a ma Ázsiába megy, 16% Latin-Amerikába, 7–7% Észak-Amerikába és Afrikába, 6% Európába és megközelítőleg 4% Ausztráliába és Új-Zélandra irányul.

 

Ezek az arányok azonban alaposan módosulhatnak. Hiszen Kína közel 1900 milliárd dolláros devizatartaléka is jelzi, hogy a tőkefelhalmozás jelentős befektetési lehetőségeket tartogat, s eljött a pillanat, amikor a fejlett országok cégeinek is hirtelen nagy mennyiségű tőkebevonásra van szüksége. S ha ez a hitelválság idején nehezen megy a bankokon keresztül, akkor más befektető után kell nézni. S ez többek között, de mindenek előtt Kína lehet. Egy-két éven belül el fogunk ámulni…

 

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: kína lenovo tőke export


A bejegyzés trackback címe:

https://nagyugras.blog.hu/api/trackback/id/tr26822613

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása